vinternatur

STORSLÅTTE NATUROPPLEVELSER

Mellom øst og vest, der Skarvheimen møter Sognefjorden og Bergensbanen møter Flåmsbana, ligger Vatnahalsen (820 moh.). Her befinner du deg midt i det Vestnorske fjordlandskapet – et av verdens mest spektakulære områder.

Beliggenheten mellom fjord og fjell på toppen av frodige Flåmsdalen gjør Vatnahalsen unikt. Du beveger deg gjennom et kulturelt landskap fylt med minner fra en svunnen tid. Du beveger deg i nabolaget til den lengste og dypeste fjorden i Skandinavia. Du beveger deg gjennom et av de villeste og mest storslåtte områdene i verden med fjell som strekker seg loddrett opp fra fjordbunnen.  

Det vestnorske fjordlandskapet ble skrevet inn på UNESCOs Verdensarvliste den 14. juli 2005 i Durban, Sør-Afrika. Ifølge komitéen er dette et av de vakreste fjordlandskapene i verden, takket være de trange dalene med bratte krystallinske fjellveggene som strekker seg fra bunnen av fjorden helt opp til 1400 meter over vannflaten. Langs disse stupbratte veggene kaster utallige fosser seg ut mot fjorden langt der nede, mens frittflytende elver snor seg ned fra fjellvann og isbreer gjennom løv- og barskog, forbi støler og gårder, over billedskjønne miniatyrstrender, før de renner ut i den blågrønne fjorden.

På vei gjennom den ville naturen kan du oppleve et mangfold av naturfenomener, både på land og i vann. Sel, niser og undersjøiske morener er bare noen av fjordens arter, mens kongeørn, tårnfalk, fjellvåk, jaktfalk og havørn har regien i lufta. Samtidig tilfører restene av nedlagte støler og gårdsbruk en kulturell dimensjon som er med på å skape en naturopplevelse uten sidestykke.

Fjordregionen ble kåret til verdens mest bærekraftige reisedestinasjon av National Geographic, både i 2004 og 2009. Den kulturelle arven stikker dypt i dette området, og med sin unike beliggenhet er Vatnahalsen et naturlig utgangspunkt for å utforske området. Vårt mål er å bringe deg inn i den norske kulturarven og la deg oppleve uberørt natur og eksotisk fjordkultur mens du tar en pause fra hverdagen.

Landskapet

LANDSKAPET BLIR TIL

Jorden begynte å bevege seg energisk for rundt 50 millioner år siden. Krefter under overflaten løftet  jordskorpen, og landet steg mer enn 1000 meter over dagens havnivå. Deretter fulgte flere perioder med istid, der isbreene eroderte berggrunnen og presset massen ned med sin vekt. Trykket lettet når isen gradvis smeltet, og til slutt steg landet nok en gang opp av havet. Fjordene ble skapt.

Millioner av år senere kom den sene migrasjonsalderen. Jern gjorde det mulig å bygge mer sjødyktige fartøyer, og i sommermånedene fra 400 e.Kr. og utover, ble fjordene brukt til å ro eller seile skip dypt inn i landet. Fjordene åpnet opp Norge for mennesket og landet for omverdenen. Så kom vikingenes æra.

Vatnahalsen ligger der to av våre mest maleriske landskaper møtes – fjordene og fjellene – i umiddelbar nærhet til Nærøyfjorden verdensarvpark som ble innskrevet på UNESCOs prestisjetunge verdensarvliste i 2005, noe som offisielt gjør det til et av de mest unike og verneverdige natur- og kulturminnene i verden i dag.

Innenfor dette området, høyt over fjorden og landsbyen Flåm, i utkanten av Skarvheimen, ligger et platå med utsikt over den norske kulturarven. På dette platået ble Vatnahalsen bygget i 1896.

Vatnahalsen Hotell

SKARVHEIMEN

Høyfjellsområdet som forbinder Jotunheimen og Hardangervidda het opprinnelig Nordfjella, men etter en NRK-avstemning i 1995 fikk det navnet Skarvheimen (både Hallingskarvet og Reineskarvet ligger i området). Det er i dette området østlandet møter vestlandet, noe som materialiserer seg i den mektige, varierte naturen, med sine brede daler, vidstrakte flyer, bratte lier og fjelltopper.

Skarvheimen

FLÅMSDALEN

Frodige Flåmsdalen strekker seg 18 kilometer fra platået på Vatnahalsen ned til Flåm innerst i Aurlandsfjorden. Gjennom den smale dalen renner Flåmselvi, som har sitt utspring nord for Hardangerjøkulen. I Flåmsdalen finner du tradisjonsrike støler, viltre fossefall, og geiter som beiter ved foten av stupbratte fjellvegger. Legendariske Flåmsbana svinger seg gjennom hele dalen, før den ender i de 21 hårnålsvingene opp mot Vatnahalsen. En tur gjennom Flåmsdalen er en reise gjennom den norske kulturarven.

Flåmsdalen

AURLANDSFJORDEN

I det 10. århundre nådde strømmene fra Irland helt til Aurlandsfjorden. En ung mann, Bjørn Brynjulfson av den kraftige Aurland-familien, bortførte Tora Roaldsdatter fra Fjordane med makt. Etter bortføringen spurte han sin far om å få et langskip –- det var klokt å forlate landet etter en slik handling – men faren nektet. I stedet ga han sønnen et handelsskip og et velmenende råd: "Seil sørover til Dublin. Det vil være det beste valget.”

Aurlandsfjorden er en gren av Sognefjorden som strekker seg 29 kilometer sørover, helt til Flåm. For gjester på Vatnahalsen er Aurlandsfjorden det første møtet med Vestnorsk Fjordlandskap. Fra brygga i Flåm går turen utover mot Nærøyfjorden og Sognefjorden. 

Aurlandsfjorden

NÆRØYFJORDEN

Nærøyfjorden er en av de villeste og mest spektakulære fjordene i verden. Den strekker seg ca. 18 kilometer i sørvestlig retning fra Aurlandsfjorden og ender i Gudvangen. På det smaleste er Nærøyfjorden bare 250 meter bred.

fjord

SOGNEFJORDEN

Sognefjorden brøyter seg rundt 200 kilometer inn i landet fra kysten, noe som gjør den til den nest lengste fjorden i verden. Denne Kongen av Fjorder har en maksdybde på 1 308 meter, og er omringet av en scenisk blanding av monumentale fjell og grønne åkre og åser. Og med naturen kommer liv. En reise gjennom Vatnahalsens omegn åpenbarer et mangfold av dyreliv. Blant de interessante skapningene som kan dukke opp på turen er kongeørn, tårnfalk, fjellvåk, jaktfalk, hvithalet havørn, hønsehauk, spurvehauk, dvergfalk og hvitryggspett.

ørn

Avstander

Vatnahalsen – Flåm: 18 km
Vatnahalsen – Myrdal: 1,5 km
Vatnahalsen – Hallingskeid: 14 km
Vatnahalsen – Finse: 35 km

Kulturlandskap

Kulturlandskap er betegnelsen på et landskap som er formet av generasjoners anstrengelser for å livnære seg av jordsmonnet mellom fjell og fjord.

Verdensarven

Verdensarvområdet Vestnorsk Fjordlanskap ble skrevet inn på UNESCOs Verdensarvliste 14. juli 2005. Området blir regnet som et av de vakreste fjordlandskapene på jorden, med trange daler og bratte krystallinske bergsider som strekker seg fra 500 meter under havflaten til 1400 meters høyde over havflaten. Du kan lese mer om Verdensarvområdet her.

OPPLEVELSESPAKKER

Vatnahalsen og omegn er et område for de store opplevelsene.
En aktiv livsstil spiller en viktig del av dette, og de kulturelle aspektene
ved mange av aktivitetene gir en ekstra dimensjon når du beveger deg
inn i naturen.